Pilot projekt “Slopey”u Tkalčićevoj ulici – Priopćenje za medije

Zagreb, 29. svibanj 2015. –Povodom Dana grada Zagreba,prva turistička agencija specijalizirana za osobe s invaliditetom “TravAbled“, uz podršku Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, danas je predstavila pilot-projekt “Slopey“ u Ulici Ivana Tkalčića. Riječ je o postavljanju 20 živopisnih, prijenosnih kosina koje će osobama s invaliditetom i svim osobama otežane pokretljivosti omogućiti ulazak u dosad nedostupne ugostiteljske objekte s jednom ili dvije stepenice. Pilot-projekt ostvaren je zahvaljujući velikoj stručnosti i logistici osoblja Kaznionice u Lipovici-Popovači te kontinuiranoj podršci i savjetovanju Turističke zajednice grada Zagreba i početak je budućih nastojanja da se Zagreb i druga atraktivna turistička odredišta u Hrvatskoj učine pristupačnim svim domaćim i stranim gostima.

Osobe s invaliditetom najveća su manjinska skupina turista u svijetu, stoga nije potrebno posebno isticati kako 300 milijuna redovnih putnika s pratnjom predstavlja velik turistički potencijal za svaku zemlju. Smatramo da Republika Hrvatska ima mnogo prostora razviti se u zemlju predvodnicu pristupačnog turizma, ne samo regije nego i cijele Europe. Unatoč današnjim trendovima i uskoj specijalizaciji turističkih djelatnika na pojedine grane turizma, važno je istaknuti da održivim razvojem pristupačnog turizma profitiraju sve turističke grane te brojni drugi gospodarski subjekti povezani s turizmom. Turistička agencija “TravAbled“ započela je suradnju s Turističkom zajednicom grada Zagreba upravo iz razloga da pomogne učiniti svoj grad što pristupačnijim i što dojmljivijim turističkim odredištem. Iz naših nastojanja da unaprijedimo turističku ponudu dostupnu svim turistima iznikao je projekt “Slopey“, koji svojom jednostavnošću, raznovrsnošću i univerzalnošću primjene osvaja na prvu. Posebno nam je drago da su uTurističkoj zajednici grada Zagreba podržali “Slopey“ i da dijeleći viziju o pristupačnijem Zagrebu zajedno radimo prve korake k promociji srednjoeuropskih vrednota duboko ukorijenjenih u duhu našeg tisućljetnog grada.

Smatramo da će grad Zagreb postavljanjem kosina “Slopey“ pozitivnim i afirmativnim primjerom potaknuti brojne inkluzivne promjene u našem društvu, koje će unaprijediti ne samo turističku ponudu grada nego i kvalitetu ugostiteljskih usluga dostupnih svim građanima.